FRANZ KAFKA(3 Temmuz 1883 – 3 Haziran 1924)


Temmuz 1883 yılında Prag’da moda ürünler satan bir dükkân işleten Hermann ve Julia Kafka’nın 6. Çocuğu olarak dünyaya geldi. Yahudi olan Franz Kafka iki erkek kardeşini çok küçük yaşlarda kaybetti. 3 kız kardeşini ise Nazi soykırımında kaybetmişti.

Lise eğitimi bittikten sonra Hukuk okumaya karar veren Franz Kafka 5 yıllık hukuk eğitimi sonrasında Albert Weber’in yanın staj yaptı, ceza hukuku alanında ilerleme gösterdi. Kafka 1907 yılında İtalyan bir sigorta şirketinde işe başladı bu yıllarda Max Brod ile tanışarak dost oldu. Brod sayesinde edebiyatı sevdi dönemin ünlü edebiyatçıları ile tanışma fırsatı buldu. Hayatındaki en önemli kişi olan ve onun dönüm noktası olan kişi Max Brod oldu. Şansız ve tek başına, yüzü hiç gülmeyen Franz Kafka’nın hayatında birkaç tane kadın olmuştur. İlk sevgilisi iki kere nişanlanıp evlenemediği Felice Bauer. 1920 yıllarında ise Milena Jesenka ile mektuplaşmaya başladı bu sırada evli olan Milena ile mektuplaşmaya devam eden bu ilişki tüm imkânsızlıklara rağmen uzun yıllar boyunca sürdü. Son olarak ise bebek bakıcısı olan Dora Diamant hayatına girmiştir. Hatta ölmeden önce Dora’nın adını anmıştı.
Kafka, insanların onu zihinsel ve fiziksel olarak itici bulacağından korkuyordu. Ancak onunla tanışanlar onu sessiz, havalı tavırlı, apaçık bir şekilde bilgili ve yavan mizah anlayışlı biri olarak tanımlarken ayrıca ciddi görünüşüne rağmen Kafka’nın çocuksu bir yakışıklılığı olduğunu belirtmişlerdir. Brod, Kafka’yı Heinrich von Kleist ile kıyasladı ve her iki yazarın bir durumu bir ayrıntıyla gerçekçi bir şekilde tanımlama yeteneğine sahip olduğunu belirtti. Brod, Kafka’nın tanıştığı en eğlenceli insanlardan biri olduğunu Brod, Kafka’yı arkadaşlarıyla şakalaşan, onlara zor zamanlarında iyi tavsiyeler veren ve tanıştığı en eğlenceli insanlardan biri olarak görmüştür. Brod’a göre Kafka tutkulu bir okurdu ve konuşmasını müzikmiş gibi ifade edebiliyordu. Brod, Kafka’nın en ayırt edici özelliklerinden ikisinin “mutlak doğruluk” ve “kesin dürüstlük” olduğunu düşünmüştür. Kafka; öngörülemeyen, görünüşte tuhaf fakat kesinlikle doğru olan şeylerin yüzeye çıkardığı derinlemesine ve incelikli ayrıntıları keşfetmiştir. Ona göre her şey kesfedilmeli ve doğru bir şekilde yüzeye çıkmalıdır…

“İnsan içindeki yok edilemez olana sürekli bir güven duymadan yaşayamaz, ancak hem yok edilemez olan hem de güven onun için hep gizli kalabilir.” (KAFKA)

Kafka’nın larinjeal tüberkülozu kötüleşti ve 1924 yılının mart ayında Berlin’den Prag’a döndü. Burada aile üyeleri, özellikle de kız kardeşi Ottla, kendisinin bakımını üstlendi. 10 Nisan’da Viyana’nın hemen dışındaki Kierling’de Dr. Hoffmann’ın sanatoryumuna gitti ve burada 3 Haziran 1924’te öldü. Ölüm nedeni açlık gibi görünüyordu: Kafka’nın gırtlak yoluyla beslenmesi ona acı veriyordu ve parenteral beslenme henüz geliştirilmediğinden Kafka’yı beslemenin başka yolu yoktu. Kafka, ölüm döşeğinde “Açlık Sanatçısı”nı kurguluyordu ve bu hikayesine boğaz yoluyla herhangi bir besin alamadığı noktaya varmadan önce başlamıştı. Naaşı, Prag’a geri getirilerek 11 Haziran 1924’te Prague-Žižkov’daki Yeni Yahudi Mezarlığı‘na gömüldü. Kafka yaşadığı dönemde aslında tanınmıyordu ve şöhreti önemsiz görüyordu. Ölümünden sonra özellikle II. Dünya Savaşı’ndan sonra hızla üne kavuştu. Kafka’nın mezar taşı mimar Leopold Ehrmann tarafından tasarlandı.
📌ÇALIŞMALARI🚩

Kafka’nın Milena Jesenská’ya Çekçe yazdığı bazı mektupları hariç yayımlanan tüm eserleri Almanca yazılmıştır. Yaşadığı dönemde az basılan eserleri kamuoyunun dikkatini çekmemiştir. Kafka, tam boy romanlarından hiçbirini bitirmedi ve çalışmalarının yüzde 90’ını Diamant ile Berlin’de yaşadığı dönemde yaktı; Diamant, taslakların yakılmasında yazara yardım etmiştir. Yazarlığa başladığı ilk yıllarda Bauer’e yazdığı bir mektupta çalışmalarını korkutucu olarak nitelendirdiği ve kendi ailesinden daha yakın gördüğü von Kleist’ten etkilenmiştir.
“Kendi dört duvarımın içinde, kendimi yabancı bir ülkede hapsedilmiş bir göçmen olarak buldum;… Ailemi yabancı gelenekleri, ayinleri ve çok dile meydan okuyan tuhaf uzaylılar olarak gördüm;… istemediğim halde tuhaf ritüellerine katılmam için beni zorladılar;… Direnemedim.” (KAFKA)

Franz Kafka’nın Bazı Kitapları:
Değişim (Dönüşüm), Dava, Şato, Kayıp, Babaya Mektup, Ceza Sömürgesi, Milena’ya Mektuplar..